dimecres, 15 de juliol de 2015

OLIS I XAROPS

Oli de cop:

Es cull herba de santjoan , també dit pericó, etc. que trobareu en aquest bloc. Aquesta herba es cull prop de els dies de Sant Joan, de qui ve el seu nom. Una vegada a casa, es tallen les flors, i es posen en una ampolla de vidre. aproximadament un 10%, i s’omple l’ampolla d’oli.
Aquest oli pot ser d’oliva, de gira-sol o altres granes.
Es deixa a macerar a sol i serena almenys quatre mesos, fins que es queda ben vermell. (Jo li tinc un any). Després es cola i es posa en ampolles més petites.  Es indicat per: cops, torcedures, cremades, rascades a la pell, artritis, artrosis, morenes, etc.
Si es té ben tapat no es passa. (És una recepta molt antiga, ja coneguda per grecs i romans) (del llibre de Pío Pujol Quer)

                     

Xarop de Farigola:

15 cc. d’alcohol de vi, 150 de xarop simple, 30 grs. de farigola.
Per la tos , mal estar, infeccions  etc. Una cullerada de cafè 4 vegades al dia.

                                     ===========


Esperit de Vi d’Herbes:
En una ampolla de vidre, es posa: alcohol, i si posen les herbes, com son: romaní, espígol, ruda, donzell, farigola, també s’hi pot posar àrnica. Es deixa macerar, i als dos dies es torna de color verd. Ja es pot fer servir.
Es ideal per bronquitis, tos, lumbàlgies, contusions.
(Es receptat ja fa molts anys per el Dr. Roura .)



                               ==============

Aigua de ruda

Per la sarna. 100 grs. de ruda . Es fa una infusió amb un litre d’aigua.  S’aplica amb un cotó.
                              

                                =============


Per fer coixins:

Es fan coixins , un forma rectangular, i s’omplen de la flor de l’espígol, que ja sigui seca. I granes de llenties. (O bé altres granes petites)
S’escalfen al microones acompanyades d’un vas d’aigua, perquè, no es recremi les herbes.
Relaxen la musculatura, i faciliten el son.
Es ideal per el dolor de cervicals , i per lumbàlgies alhora és molt agradable.

                        ============


Oli d’espígol

Es posa en un cacolet de terra, 100 grs. d’espígol, s’hi posa oli d’oliva,  que el cobreixi, i es fa bullir. Quan ja és fred es cola i es posa en una ampolleta.
Es antisèptic i analgèsic , neteja desintoxica i ajuda a respirar. Les persones que pateixen sinusitis, si són constants, hi troben remei. També va bé per cremades i ferides.

                        ================


Xarop per la tos:

En una ampolla gran (2 l) es posa:
1 litre  de conyac
½  kg. de sucre negre
100 grs. de pinyetes partides per la meitat, (acabades de collir)
½ llimona                                                                  
Hisop
Flor blava
10 escaramujos (granes de roser de bosc)
4 figues seques tallades
Flor de malva
Farigola
Romaní
Til·la
Violetes
Es posa tot l’ampolla i es deixa macerar, (jo el faig a juliol, es quan tinc les herbes, que fa poc que son collides) i quan comencen els refredats i tos ja esta  apunt.
Amb una cullerada TRES O QUATRE VEGADES AL DIA  n’hi ha prou. També es pot diluir.



                        ============


XAROP DE ABET

Per les persones que no poden prendre alcohol va molt bé, en una ampolla de boca ample, posar-hi pinyes d’avet, acabades de collir i mig kg. de sucre negre. Es deixa macerar i el líquid que fa amb una culleradeta de cafè quatre vagades al dia va molt bé per la tos, i refredats. És necessari que hi passi molt temps de maceració.
Aquesta recepta es d’Andorra i em van dir que la tenien un any de maceració.

       __________________________________________


PD: Aquestes receptes són tretes de l’experiència de la gent amb el pas dels anys.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada