dimecres, 28 de desembre de 2011

L'all ens proporciona salut

ALL
(Allium sativum)
 Actualment, l'all té una ampla utilització farmacològica:


  • Hipolipemiant : Disminueix el nivell de colesterol LDL a la sang (colesterol nociu), produint un efecte cardioprotector; i no afecta als nivells de triglicèrids cardiosaludables i necessaris pel cos. D'aquesta manera l'all contribueix en la prevenció de malalties coronaries i accidents vasculars cerebrals.
  • Vasodilatador perifèric: Aquest efecte causa un augment del calibre dels vasos i es produeix per una reducció d'agents vasopressors com ara les prostaglandines i angiotensina II, i per una activació d'una òxid-nítric-sintetasa que produeix òxid nítric.
  • Antihipertensiu: Aquest efecte hipotensor de l'all és causat per l'efecte vasodilatador. En dosis elevades, l'all provoca un descens de la tensió arterial, tant de la màxima com de la mínima.
  • Antiagregant plaquetari: Impedeix la tendència excessiva de les plaquetes sanguínies a agrupar-se formant coàguls, i també actua com a fibrinolític (desfà la fibrina que és la proteïna que forma els coàguls sanguinis). D'aquesta manera s'aconsegueix augmentar la fluïdesa a la sang i fa que sigui recomanable a totes aquelles persones que han patit embòlies, trombosis...
  • Hipoglucemiant: L'all normalitza el nivell de glucosa sanguínia i per tant, és bo que l'utilitzin els diabètics i els obesos.
  • Antibiòtic i antisèptic general: L'all té també una acció antibiòtica contra diversos microorganismes (''Escherichia coli'', ''Salmonella typhi'', estafilococs i estreptococs, diversos fongs, alguns virus...). El poder bactericida de l'all en el conducte intestinal és selectiu de manera que a diferència dels antibiòtics sintètics, regula la flora intestinal i no la destrueix, ja que només actua sobre els bacteris patògens.
  • Estimulant de les defenses: L'all augmenta l'activitat de les cèl·lules defensives de l'organisme, limfòcits i macròfags, i per tant estimula la resposta immunològica i ajuda al sistema immunitari de l'organisme a resistir les infeccions. D'aquesta manera, actualment cada vegada més s'està utilitzant l'all com a complement en el tractament de la sida.
  • Anticancerigen: Hi han estudis que han demostrat que l'all bloqueja la formació de potents anticancerosos, denominats nitrosamines, que poden produir-se durant la digestió de determinats aliments. Se sap que l'alliicina, un dels seus principis actius, impedeix la proliferació del bacteri ''Helicobacter pylori'', relacionat amb les úlceres d'estómac i que pot afavorir el desenvolupament de càncer d'estómac.
  • Vermífug: L'all actua contra els paràsits intestinals, especialment contra els àscaris i els oxiúrids, petits cucs blancs que provoquen picor anal en els nens.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada